Dej mi žrát! Psí sonda do tajů výroby granulí

Dej mi žrát! Psí sonda do tajů výroby granulí

Redaktor, ten občas život pod psa má, obzvlášť když je labrador. Jiní pesci, třeba u ostrahy, ti jsou v klidu, většinu šichty prospí, jen občas důležitě něco poštěkaj. Ale zase je to nuda skoro jak se honit za ocasem. Poctivá investigativní prácička je vo něčem jiným. Nedávno se mi do tlamy dostalo libový téma, když mě pustili vyčmuchat nějaký informace z výroby ve VAFO PRAHA s. r. o., kde se dělaj mý oblíbený Brit Care dobroty. Mým psím očim pak neodolal nějakej Martin Šámal, který dělá do marketingu. Ale bavili jsme se hlavně vo výrobě, kteoru maj fakt vymazlenou. Packu na to…

O autorovi: Senior (ps)editor Jenny Gump Smelíková pracuje ve vydavatelství už roky jako spolehlivý maskot o bezpečnostní systém. Kromě spaní, drbání a běháním za míčkem se ve volném čase soustřeďuje na témata o jídle. Jelikož piškotkový speciál o kvalitě dopadl tak, že všichni dodavatelé jsou k sežrání, připravila si pro aktuální vydání rozhovor s výrobcem psích granulí.

Poznámka: Do lidské řeči převedla empatická panička Miroslava Smelíková a zeditoval páníček Lukáš Smelík

Jenny report


Pánečci neví, nečtou a já jsem vždycky chtěla vědět, jak nacpeš tolik chuti do tak malé granule?
Lidskou řečí: Zkuste ve zkratce popsat výrobní proces, pro zjednodušení granulového krmiva.

Velmi zjednodušeně: Na příjmu proces začíná vstupní kontrolou surovin. Ty se poté váží podle daných receptur. Následně dochází k jejich smíchání, rozemletí a přípravě směsi, která pak putuje do extrudéru. Tam při teplotě kolem 80 – 100 stupňů Celsia vznikají pod tlakem páry měkké granule. Ty jsou poté vysušeny, doplněny o další komponenty a ochlazeny. To už jsme ve fázi hotového výrobku, u kterého se dělá smyslová kontrola a kontrola vlhkosti. Poté už se krmiva balí do obalů požadované hmotnosti a míří do skladů a k expedici.


Matně si vzpomínám, že jsem se jako štěně musela učit co a kam, než jsem se stala dokonalou, jako jsem teď. Měl jsi to stejně?

Lidskou řečí: Vzpomenete ještě na své začátky výroby roku 1994? Jak vypadala výroba tehdy a jak dnes?

Před více než dvaceti lety jsme začínali vyrábět na malých strojích, jejichž linky byly ručně řízené. Šlo o technologie vyrobené svépomocí a od přípravy surovin až po balení hotového produktu se jednalo o manuální práci. Dnes používáme plně automatizované řízení celého výrobního procesu včetně řízení receptur. Takové technologie máme od roku 2000.
 

Kde vlastně všechny ty mlsy děláš? A pomáhá ti někdo? Pokud ne, osobně bych si vzala na starosti třeba kontrolu kvality.
Lidskou řečí: Kolik dnes máte závodů a zaměstnanců přímo ve výrobě?

Firma má tři výrobní závody, a to ve Velkém Ratmírově, Chelčicích a v místě sídla společnosti – v Chrášťanech. Dnes máme od výroby po management asi 153 zaměstnanců, ale z počátku, v roce 1994 nás bylo pět, o rok později sedm a až do roku 1999 celou produkci zajišťovalo asi osmnáct lidí. Aktuálně k nám meziročně nastupuje asi dvacet nových kolegů.

Velka balicka
 

Co si budem povídat, kvalita je u jídla stejně důležitá jako kvalita. Jde tu výrobu třeba nějak urychlit? Nebo, jak to děláš, že jsou všechny granule stejné?
Lidskou řečí: Podléhají některé procesy ve výrobě větší míře automatizace?

Celý proces výroby je dnes plně automatický (od řízení receptur a směsí, přes výrobu, po balení). Zaměstnanci ve výrobě tak vlastně nezasahují do výrobního procesu, jen ho spouští a kontrolují kvalitu výstupů. I sklady jsou řízené systémem DCI.


Když ti teda pomáhají ty stroje, nebojíš se, že třeba někde uberou a jinde přidají? Máš to nějak ošéfované? Osobně totiž stojům nevěřím, třeba takovému vysavači … grr
Lidskou řečí: Střetáváte se někdy s problémem jak vyvážit větší mechanizaci při výrobě se zaručením kvality, na kterou si v první řadě potrpíte?

Do výrobního procesu jsme si vybrali nejmodernější technologie, které jsou zárukou špičkových výstupů. Ty dovolují natolik detailní nastavení výrobního procesu, že už jen kontrolujeme požadované výsledky. Plně automatizovaná výroba naopak eliminuje jakékoliv výrobní chyby lidského charakteru a v kombinaci s osobní kontrolou hotového produktu výslednou kvalitu můžeme skutečně zaručit.


Považuji se za gurmána, takže poznám i nejmenší rozdíl. Jako editorského eléva mě krmili tak, abych dobře rostla. Když jsem byla na nemocenské, tak jsem musela mít zase upravenou stravu a jako senior (editor) žeru zase jinou vybranou krmi. Čím to?
Lidskou řečí: U psích granulí máte velkou diverzi u výrobků. Dělá se vše na stejné lince nebo na více? Jak složitá je logistika na vstupních surovinách? Používáte nějaké zvláštní metodiky?

Všechny továrny mají technologické možnosti pro výrobu celého portfolia extrudovaných produktů. To znamená, že v Česku dochází k výrobě celé škály suchých krmiv, nehledě na typ produktu a místo výroby. Co se týká vstupní logistiky, suroviny před přijetím do výroby prochází kontrolou kvality. Každá šarže je před naskladněním zkontrolována po senzorické stránce (vůně, barva, struktura…) a podle typu suroviny podléhá i speciální analýze. Například u masových surovin se v laboratoři kontrolují obsahy bílkovin či tuků. U rostlinných surovin se kontroluje třeba obsah mykotoxinů.

Všechny kontroly se provádí na nejmodernějších analytických přístrojích, které umožňují velmi rychlé získání výsledků. Tím je zajištěno, že všechny přijímané suroviny splňují požadavky na bezpečnost a kvalitu. Za dvaadvacet let praxe máme příjem surovin logisticky plně zvládnutý.

Extruder 1
 
Věděla jsem, že neděláš jen jedny granule, ale v parku se vykládá, že prý snad děláš i pro kočky. Chápu, že byznys je byznys, ale kočky?! Je ještě něco o čem nevím?
Lidskou řečí: Jak široké portfolio výrobků dnes vlastně pochozí z Vaší výroby?

Aktuálně vyrábíme několik produktových řad, které čítají asi 171 receptur. Jde o komplexní krmiva prémiové a superprémiové kvality pro psy, kočky, hlodavce a králíky. 

Při služebce na Slovensko jsem si všimla, že si svoje mlsy můžu koupit i tam za eura. Je to tak, že doma toho mám pak míň? Zapátrala jsem a prý vyvážíš do 52 zemí. Máme dost pro všechny? Určitě? Ze svého nedám!
Lidskou řečí: Kolik se toho vlastně vyrobí pro český, ale i světový trh?

Aktuálně vyvážíme do 54 zemí světa s obratem 1,8 miliardy korun ročně. Řádově jde o desítky tisíc tun krmiv.


Na závěr důležitá ocáska. Je něco, na co my nejvěrnější můžeme těšit? Čeká nás nějaká gurmánská novinka?
Lidskou řečí: Na jaké nové dobroty se můžou čtyřnozí mazlíčci těšit, chystáte novinky?

Výživa domácích mazlíčků je velmi dynamicky vyvíjející se obor, v jehož rámci se snažíme nejen držet krok s poptávkou, ale trendy ve zdravé výživě i udávat. Proto neustále inovujeme stávající receptury suchých krmiv, rozšiřujeme jejich doplňkový sortiment (od masových konzerv, přes pamlsky, po propriety jako jsou kočičí podestýlky…) a sledujeme vyvíjející se potřeby především psů, koček a hlodavců. Aktuálně například rozšiřujeme řadu krmiv pro psy Carnilove, která obsahuje vysoké procento masa o variantu pro kočky.

Lukáš Smelík

Šéfredaktor časopisu Control Engineering Česko se soustřeďuje zejména na témata spojená s digitalizací, automatizací a robotizací průmyslu. Příspěvky se snaží odhalovat současné trendy a nálady na tuzemském i světovém trhu.