
Trade Media International nejen ve své mediální nabídce denně dokazuje svou snahu naplnit hlavní slogan společnosti: INspirujeme INterakci INženýrů!
Najděte ještě efektivnější řešení v každém kroku vašeho procesu.
Výrobci po celém světě přizpůsobují koncepci založenou na principech štíhlé výroby (Lean manufacturing), aby minimalizovali nebo eliminovali plýtvání a maximalizovali hodnotu svých výrobních procesů. Štíhlá výroba v podstatě znamená odstranit plýtvání. Zohledňuje přetížení zdrojů a nerovnoměrnost pracovní zátěže, aby bylo zajištěno rovnoměrné rozdělení práce a nulové či minimální plýtvání časem, penězi a zdroji, což jsou faktory, které nejvíce ovlivňují ziskovost podniku. Celkový pozitivní dopad štíhlé výroby lze pozorovat na několika frontách, jako je produktivita, výrobní prostory, dodávky atd.
Štíhlá výroba je zaměřena právě na odstranění plýtvání časem a penězi a my se zaměříme na sedm oblastí, kde nejčastěji dochází k nekřesťanskému plýtvání.
Tento druh plýtvání se týká nadbytečného pohybu hotových výrobků, surovin nebo rozpracované výroby ve výrobním procesu. Může být eliminován:
Nadbytečné produkty, včetně základních surovin, rozpracovaných nebo hotových výrobků, které přesahují okamžitou potřebu, jsou známé jako nadbytečná zásoba zboží na skladě. Může být snížena:
Tato oblast plýtvání se týká pohybu osob, který nepřináší hodnotu. Může být omezeno:
Když se v rámci rozpracované výroby čeká na další krok ve výrobním procesu, dochází k plýtvání časem a není přidávána žádná hodnota. Tento druh plýtvání definujeme jako čekání. Abychom takovéto plýtvání omezili na minimum, je zapotřebí zaměřit se na čas od zadání objednávky až po expedici a stanovit skutečné množství času stráveného výrobou s opravdovou přidanou hodnotou. Tomuto druhu plýtvání lze zabránit či omezit jej:
Jedná se o jednu z nejzávažnějších forem plýtvání, neboť vede k nadměrné zásobě zboží na skladě, která se často používá k maskování dalších neúčinností a problémů v systému. Jedná se o předčasnou produkci něčeho, co ještě ve skutečnosti není potřeba. Chcete-li tento druh plýtvání omezit, je zapotřebí:
Tento druh plýtvání lze obtížněji rozpoznat a odstranit. Vytváří se tam, kde je výrobek nadměrně zpracováván, tj. více, než je nezbytné pro splnění požadavků spotřebitelů. Může být eliminován:
Výrobky vyžadující přepracování nebo ty, které jsou neopravitelné, se označují souhrnně jako vady. Výskytu těchto vad lze zabránit:
Kevin Hill je vedoucí marketingového oddělení ve společnosti Quality Scales Unlimited sídlící ve městě Byron v Kalifornii.
Časopis Řízení a údržba průmyslového podniku již přes 10 let patří mezi neodmyslitelný zdroj informací v oblasti průmyslové údržby a diagnostiky. Část obsahu je z pera licenčních autorů Plant Engineering z USA.
www.udrzbapodniku.cz