Potravinářský průmysl - Vše o průmyslu

Jihomoravská Strážnice skrývá řadu zajímavých míst k návštěvě. Ta naše vedla do zavedené potravinářské výroby areálu firmy Petr Hobža, která od roku 1988 vyrábí klasické smažené brambůrky prémiové kvality. Při své stále rostoucí produkci sází firma zejména na automatizaci a digitalizaci, projekty i celou výrobu řídí Libor Hobža. Mezi poslední realizace pak patří ta, kterou implementovala společnost ATRIMA vedená Petrem Haškovcem. Právě tito dva odpovídali na otázky nejen o nové balicí lince, ale také výzvám automatizace v tomto náročném segmentu obecně.

Maple Leaf Foods zapojuje lídry v oboru do inovativního partnerství a spouští pilotní program pro zlepšení celkové efektivity zařízení (OEE) – školení a udržení zaměstnanců.

Koboty podporují automatizaci mnoha procesů v potravinářském a nápojovém průmyslu. Mezi jejich nejčastější aplikace patří balení výrobků, paletizace, obsluha strojů, pick and place a kontrola kvality. Koboty zaručují opakovatelnost procesů, přesnost, zvýšení efektivity výroby a zlepšení výrobních standardů. Kolaborativní roboty lze implementovat pro práci na výrobní lince a pro spolupráci s dalšími stroji v intralogistických systémech. Na rozdíl od tradičních průmyslových robotů však koboti nevyžadují oplocení – jejich bezpečnostní systém jim umožňuje pracovat ruku v ruce s člověkem.

Česká společnost Fjord Bohemia má unikátní postavení. Jako jedna z mála firem zaměřená na dovoz a zpracování mořských ryb, především norského lososa, v této oblasti disponuje vysokokapacitní linkou Marel. Porcování lososů probíhá za pomocí kamer a laseru.

Potravinářské provozy musejí být během pandemie covidu-19 odolné a mohou toho dosáhnout zlepšením spolupráce a prosazováním konzistentní kvality.

Strana 1 z 10