Potravinářský průmysl

Efekt průmyslových klastrů povede k vybudování „inteligentního“ údolí

Výroba čokolády má svá pevně daná pravidla a jejich sebemenší porušení může skončit znehodnocením celé šarže. Každý technologický krok i stupeň Celsia zde hrají roli. Přerušení výroby nepřichází v úvahu. Ve společnosti Nestlé v Olomouci proto při modernizaci rozřazovacího dopravníku, který optimalizuje tok čokoládových výrobků k balicím linkám, záleželo na každém detailu. Kompletní zakázku dodala společnost Siemens.

Po prázdninové přestávce se opět naplno rozběhnul kolotoč odborných akcí vydavatelství TRADEMEDIA INTERNATIONAL a předposlední zářiový týden rezonovala v přednáškovém sále hotelu Avanti v Brně po dva dny témata využití moderních digitalizačních a automatizačních technologií. Každý den se téměř stovka účastníků měla možnost seznámit s aktuálními trendy moderní výroby jak ve farmaceutickém, tak v potravinářském průmyslu.

Jaký je vliv moderních technologií na hospodaření a organizaci podniku, uvedl v rozhovoru pro Control Engineering Česko Ing. Milan Lisý, hlavní inženýr společnosti Nestlé pro centrální a jihovýchodní Evropu.

Ottakringer je nejstarší pivovar ve Vídni a jeho pivo je známé daleko za hranicemi města. Kromě nejvyšší kvality tato značka s více než 20 druhy piva přesvědčuje zejména velkou chuťovou rozmanitostí. Pivo se vaří v samém srdci hlavního města Rakouska. Aby všechny procesy probíhaly hladce, společnost Ottakringer sází mimo jiné na elektrické manipulační vozíky, nabíjecí techniku a odbornost společnosti Fronius. Při zařizování nové nabíjecí stanice vysokozdvižných vozíků byly důležité zejména dva požadavky: Stanice měla odpovídat platným bezpečnostním normám a zároveň zvýšit energetickou efektivitu. Společnost Fronius dodala dvanáct nabíjecích přístrojů Selectiva.

Strana 1 z 4